Camp de l'Arpa, un poble al bell mig de Barcelona

Quan vaig passejar per primer cop pel barri, em va sorprendre ser conscient que estava tan a prop de plaça Catalunya i de la Sagrada Família, però que no hi havia soroll i els nens jugaven als carrers... Carrers amples, espais verds, passatges encantadors... Camp de l'Arpa esdeveneix un meravellós barri que és apte per a famílies i que fa possible viure al centre de la ciutat de Barcelona, on es pot duur una vida més tranquila en aquests temps.

La part nord del territori cap a on es va estendre el nucli del Clot era coneguda com el barri de la muntanya, i comprenia l'actual Camp de l'Arpa i el Guinardó. Va mantenir el seu pes agrícola fins a mitjans de segle XIX, quan es va començar a urbanitzar.

El topònim de Camp de l'Arpa procedeix, probablement, d'un dolmen que hi va haver en aquesta zona. Figura citat en un document de l'any 1037 de l'Cartulari de Sant Cugat, amb la forma ad ipsa arxa, amb motiu d'una confrontació de límits. El nom actual seria una deformació de l'original.

Des del punt de vista urbanístic, el Camp de l'Arpa es va resistir a el pla d'Eixample d'
Ildefons Cerdà aprovat el 1859. Els interessos dels propietaris i l'oposició dels membres de l'Consistori van fer que la major part de les obertures dels carrers noves s'interrompessin a l'arribar a al barri. Per això, els carrers de Còrsega, de l'Roselló i de Provença moren a l'altura de el traçat del carrer de Rogent.

Aquest fet ha permès mantenir alguns passatges de segle XIX, com els de l'Sospir, de l'Trinxant i de l'Pistó, entre d'altres, que proporcionen una imatge insòlita al començament de segle XXI. Un altre testimoni del passat agrícola és la masia de 
Can Miralletes, a l'extrem superior de barri. La plaça de Can Robacols, reformada recentment, i especialment el carrer de Rogent, per a vianants, són elements primordials per aglutinar la vida d'barri.

El barri a l'actualitat està dotat de molts espais infantils, bones escoles, equipaments esportius i tots els serveis que esperaríem del barri on volem viure.

Consulta'ns per conéixer la nostra cartera d'immobles i que t'acompanyem a fer una passejada per aquest meravellós barri!

Accés a repositori de fotografies 

Font: Ajuntament de Bacelona